fbpx

Tarihin Seyrini Değiştiren Tapınak: Şanlıurfa Göbeklitepe

Tarihin Sıfır Noktası

2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren ve dünyanın bilinen en eski tapınma merkezi olan Göbeklitepe, dini inanışların, yerleşik yaşam tarzına entegre olması noktasında çığır açıcı bir nitelik barındırmaktadır. Varlığını M.Ö. 8000 yıllarına kadar sürdüren Göbeklitepe, keşfiyle beraber, Neolotik Çağ’a dair bilinen birçok bilginin yeniden üretilmesine olanak sağlamıştır.

Alman arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt tarafından 1995 yılında başlatılan Göbeklitepe kazıları, günümüzde hala devam etmekle birlikte bu tarihi yerleşimin sınırlı bir bölümünün kazılmış olması, ilerleyen süreçlerde devam edecek kazılarla beraber yeni keşiflerin de ortaya çıkması noktasında beklentileri artırmaktadır.

Göbeklitepe kazılarında elde edilen en ilginç buluntulardan olan anıtsal dikilitaşlar, 6 metre yüksekliğinde ve 40 tonu bulabilen ağırlığıyla yerleşik bir tapınağın en somut örneklerini oluşturmaktadır. Bu taşların üzerinde insana ya da hayvana ait sembollerin yanı sıra soyut semboller de bulunmaktadır.

Oldukça kısa süren servis yolculuğuyla ulaşılan Göbeklitepe kazı alanı, A, B, C ve D olarak bölümlere ayrılmış ve yürüyüş yolu oluşturularak üstü kapatılmıştır. Ayrıca girişindeki bilgi yazıları ve animasyon gösterimleri bölge hakkında oldukça ilgi çekici materyaller sunmaktadır. 

Five and More Travel Ekibi

Rotalarımız